Publicerad den

Hundsjukdomar i en hunduppfödning

Ju fler hundar det är på ett ställe, desto större är risken att det uppkommer en smitta. Smittan kan antingen komma utifrån eller uppstå på grund av att hundars olika bakterier skapar virus och sedan bildas en smitta. När det kommer till smittsamma sjukdomar hos hundar kan de vara mer eller mindre allvarliga. I dag finns det vaccin mot flera smittsamma hundsjukdomar men de allra yngsta hundarna kan till exempel inte vaccineras och de är väldigt känsliga för exempelvis kennelhosta och valpsjuka.

Lära sig mer om hundens sjukdomar

Hos SVA kan man läsa mer om hundens olika sjukdomar. Genom att veta vilka sjukdomar som förekommer i hundlivet kan du snabbare se om en hund visar symtom och då kan du också veta hur du ska behandla hunden, om den behöver isoleras och liknande.

Bli av med smittor

Om du har fått in en smitta i din kennel eller hunduppfödning är det viktigt att få bort den. Det är inte alltid så enkelt. Du bör börja med att isolera den eller de sjuka hundarna. Allt som kan tvättas ska i tvättmaskinen, alla skålar diskas i hett vatten och alla hårda ytor ska desinficeras med Virkon eller liknande som tar bort bakterier och virus.

Undvika att smitta kommer in i uppfödningen

Det är bra att också ta till en del försiktighetsåtgärder för att smittor inte ska ta sig in i hunduppfödningen. Undvik att vistas tillsammans med många andra hundar, vaccinera dina valpar så snart det går. Håll rent i lokalerna där hundarna befinner sig, och tänk på att även rengöra hundarnas leksaker. Du bör också tänka på att tvätta kläderna och händerna om du klappat andra hundar. Det minskar risken att smittor förs vidare in till dina hundar.