Publicerad den

Vilka kunskaper måste en hunduppfödare ha?

För att man ska kunna bedriva hunduppfödning på ett bra och säkert sätt som även är lämpligt för hundarna är det viktigt att man har kunskaper. Hos Jordbruksverket finns det mer att läsa kring vad man behöver kunna. Många tror att det bara är att starta upp en kennel och sedan är det lätta pengar att håva in, men så är inte fallet. Det ligger mycket arbete bakom bra hunduppfödning, och mycket kunskap.

Att lära sig mer

Som hunduppfödare och kennelägare blir man aldrig fullärd. Det finns alltid mer att lära sig. Man kan lära sig mycket genom att samtala med andra hunduppfödare, och det finns flera bra böcker att ta del av. Det är också viktigt att läsa igenom olika myndigheters hemsidor för att få reda på vad mer som gäller för uppfödningarna.

Måsten att kunna

När man ska föda upp hundar måste man definitivt kunna en hel del om hundskötsel. Ett annat måste att kunna mer om är hälsovård för hundar. Du bör också lära dig en del om hundens näringslära, samt om uppfödning överlag. Om du inte har rätt kunskaper innan du startar en hunduppfödning kan det snabbt gå fel. Vill du gärna starta hunduppfödning och är utan erfarenheter bör du först läsa på och gärna slå dig ihop med en erfaren uppfödare för att få lite extra stöd.

Kunskaper vid sidan av hundarna

Förutom att ha kunskaper om just hundar finns det också en del andra saker man behöver veta som uppfödare och kennelägare. Har du en stor uppfödning kan det vara bra att ha lite koll på smittor inom hundgrupper, samt om hur man blir av med sådana. Du bör också veta lite mer kring ekonomi och kanske även om företagsdrift. I längden blir det nämligen en hel del inkomster och utgifter som ska behandlas och det gäller att ha koll på allt.

En sak som kanske inte direkt är en kunskap men som trots allt bör tas upp är förmågan att känna in människor. När du ska omplacera uppfödda valpar vill det till att de hamnar i bra hem. Många hunduppfödare tenderar att slarva lite med att kolla upp valpköparna och det kan sluta i katastrof. Mycket lär man sig med tiden som hunduppfödare, men det är inte fel att vara lite påläst.