Publicerad den

Agility

Hundsporten agility är den mest fartfyllda hundsporten. Den är väldigt vanlig och dessutom mycket populär i Sverige. Det går faktiskt att tävla i agility med både yngre och äldre hundar, och dessutom kan även hundens lillhusse eller lillmatte vara med och träna samt tävla. Sporten går ut på att hunden tillsammans med sin förare ska ta sig igenom en hinderbana där hunden ska hoppa över hinder, springa i tunnlar samt mycket mer.

Vilka regler gäller?

Väl på tävlingsbanan får föraren inte röra hunden. Behöver man ta i hunden ges minuspoäng och man kan bli utesluten. Hunden får inte göra sina behov på tävlingsbanan – då utesluts man. Det finns också regler kring löptikar. En tik i höglöp bör inte tävla alls, både på grund av tikens mående men även på grund av att tikens doft kan distrahera andra hundar.

Får alla hundar tävla?

Inom agility finns det inga krav på att hunden måste vara renrasig. Alla hundar, oavsett ras och storlek, får vara med men däremot tävlar de i olika klasser. Hundar får vara med från några månaders ålder, och sedan finns ingen åldersmässig gräns uppåt men hunden får inte lida av att tävla. Hunden ska också vara frisk för att få tävla i agility.

Börja träna agility

Man kan börja träna agility med sin hund hemma, eller på en brukshundsklubb. Det finns bra nybörjarkurser att ta del av. På så sätt kommer man igång på ett säkert, tryggt och roligt sätt. Det är viktigt att inte börja träna för hårt på en gång. Då kan hunden skadas eller helt enkelt inte tycka att agility är roligt längre.