Publicerad den

Hundutställning

Varje år arrangeras både stora och små hundutställningar i Sverige såväl som i övriga världen. Här ställs hundar av alla raser ut, och de hundar som motsvarar hundens rasstandard bäst får pris. På några utställningar kan också hundar av blandras ställas ut men de jämförs såklart inte mot en rasstandard.

Vad sker på en hundutställning?

När man kommer till en hundutställning blir man i regel tilldelad ett bord och en bur. Där ska hunden vara till dess att den ska visas upp för domarna. På vissa utställningar går man själv fram med sin hund, och på andra utställningar ska en assistent föra hunden fram till domarna.

Hunden ska sedan gå och visas upp i olika gångarter för att domarna ska se hur hunden rör sig. Man lyfter sedan upp hunden på ett bord så domaren kan gå igenom hunden och granska päls, tänder, kroppsform och mycket annat. Det krävs alltså att hunden är van vid att främmande personer hanterar den. Visar hunden irritation eller biter kan man bli avstängd från utställningar och betyget blir inte bra.

Fördelar med att ställa ut hunden

Om man har uppfödning med renrasiga hundar är det alltid bra att kunna uppvisa bra resultat från hundutställningar. Det gör att hundarnas valpar får ett högre värde på marknaden.