Publicerad den

Belöna hunden på rätt sätt

Att träna din hund att lära sig önskvärda beteenden är en systematisk och successiv process. Det handlar om att träna och belöna hunden till dess att det nya beteendet har fastnat. Det kräver mycket tid och energi. När du ska belöna din hund är det perfekt att använda dig av hundkex som hunden gillar. Med rätt sorts belöning, som ett smakligt hundkex, kan du lättare motivera hunden. Det finns många olika hundkex att köpa, hitta din hunds favoritkex.

Motivera med hundkex

Att belöna din hund är viktigt när du vill att den ska lära sig nya saker och lyda. Belöning är mycket mer än bara hundkex och godis även om det är en viktig del. När det kommer till belöning är det betydelsefullt att du varierar den. Då kommer hunden att uppskatta olika typer av belöningar och en annan fördel är att hunden blir mer intresserad.

Olika typer av belöningar

När du ska belöna din hund efter att den har gjort något bra ska du tänka på att ha rätt ordningsföljd på belöningarna. Börja med din röst och belöna hunden med den. Sedan lägger du till beröring så att hunden förstår att den verkligen har gjort något bra. Avsluta sedan med att ge din hund ett hundkex. Genom att börja använda din röst kommer hunden till slut att förstå att när du låter på det viset kommer det att leda till en godisbelöning. Tänk på att inte belöna din hund med godis lite nu och då om den inte har gjort något. Du kommer då få en hund som tigger.

Belöna hundens alla sinnen

Att variera belöningarna för hunden är en bra idé. Försök att tillgodose din hunds alla sinnen som känsel, syn, smak, lukt och hörsel. Välj lämplig belöning efter den aktivitet som hunden utfört. Det bästa är om rätt belöning i rätt situation ges. En belöning ska alltid komma efter att hunden har lyckats utföra något. Annars kommer belöningen tappa värdet om du inte gör det. Bunkra upp med din hunds bästa hundkex så att du alltid har en smaskig belöning nära till hands.